Горна Оряховица черпи с 50 метров суджук

Горна Оряховица черпи с 50 метров суджук | StandartNews.com

Велико Търново. Нито дъжд, нито студ могат да уплашат любителите на тънкото мезе, които се събират всяка година за празника на горнооряховския суджук. Майсторите на деликатеса и ценителите на вкуса му доказаха, че въпреки проливния дъжд, който се излива над града вече второ денонощие, могат да се забавляват. Заради лошото време стрийт парадът, с който трябваше да започне празника на горнооряховския суджук бе отменен, но в парк „Градска градина" се събраха десетки хора, които искат да се повеселят.

Като за начало Иван Звездев сготви вкусен боб с горнооряховски суджук. Популярният телевизионен водещ събра около кухненския си кът десетки горнооряховчани, които имаха възможността да наблюдават как се снима едно предаване и разбира се после опитаха от приготвеното ястие. Малко по-късно започна концертът на Илия Луков. Заедно с него в Кулинарния денс-клуб взеха участие и Клубът за народни хора „Фолклорна броеница" при НЧ „Братя Грънчарови-2002". Танцьорите поведоха хорото, което постепенно започна да се увеличава от желаещи да потропат под звуците на фолклорна музика.

Въпреки че дъждът не спря да вали, скарите със суджук запушиха и празникът започна. Вечерта ще завърши с Парти зона под звездите. Днес веселбата започна в 10.00 ч. Гостите на празника ще имат възможността да опитат от 50-метровия суджук, който е дело на трите фирми „Родопа 96", „Боби" и „Стефмарк". За изработването му технолозите са използвали близо 200 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта и ще бъде раздаден за дегустация на горнооряховчани и на гостите на празника.

През целия ден в Градската градина ще има много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди. За доброто настроение на празнуващите ще се погрижи водещият Димитър Рачков. На откритата сцена в парка ще се изявяват самодейни състави от Общината и гости. В 18.00 ч. ще започне концертът на оркестър „Орфей", а два часа по-късно на сцената ще излязат Нелина, Ани Хоанг и Теди Александрова. Празникът ще завърши с пищни илюминации.

През 2012 и 2013 г. празникът се проведе в рамките на проект „Мостове към бъдещето", който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие" 2007-2013. Тази година празникът се организира от Община Горна Оряховица със съдействието на Сдружение „Раховец-2007" като устойчивост на проекта.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай