Глоба за работник, участник в злополука с колега

Глоба за работник, участник в злополука с колега  | StandartNews.com

Хасково. Работник на димитровградска фирма ще бъде глобен като участник в трудова злополука, станала с негов колега. В края на януари Цветелин Лозев се срути с незаконна товарна платформа-самоделка, издигната на 4 етажа височина от колегата му.

 

32-годишният мъж беше настанен в болница с оток на белия дроб, с раздробени стъпала и счупен прешлен.

 

Въпреки забраната от шефа на фирмата „НЕД-Недялко Господинов" платформата да не се използва от хора, а само за изкачване на перилните препарати, с които търгува на едро, работниците му често се качвали с нея, за да си спестят ходенето пеша по стълбите.


До месец ще стане ясен размерът на глобата за колегата на Лозев, издигнал го на 12-метра височина. Тя ще е от 100 до 500 лв.


В срок от един месец шефът на Инспекцията по труда в Хасково Емил Боботанов ще прецени е финансовия размер на санкцията за едноличният търговец, собственик на платформата. Тя може да стигне до 15 000 лв.

 

Инспекцията по труда е спряла изцяло работата с подемника. Засега обаче няма разпореждане той да бъде разглобен. Собственикът на фирмата има възможност да узакони платформата и едва когато покаже документи, че тя е надеждно обезопасена, може да получи разрешения за експлоатацията й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай