Главният равин откри златна мина в Никопол

Главният равин откри златна мина в Никопол | StandartNews.com

Никопол. Главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер обеща светло бъдеще за крайдунавския град заради миналото му. В него през 16 в. живял авторът на книгата за еврейските закони и обичаи „Шулхан Арух” рав Йосеф Каро, прогонен от инквизицията в Испания. В Никопол равинът открил школа. 13 години той писал своя труд „Бет  Йосеф”, който се превърнал във второто най-четено литературно произведение за юдаизма след Библията. Довършил я след още 7 години в свещения град Цфат в Израел.

Историческото обстоятелство може да се превърне в златна мина за вас, ако към Никопол поемат хиляди еврейски поклонници, смята рав Мецгер. Той и равини от цял свят дойдоха в градчето край Дунав, където бе открита паметна плоча в чест на Йосеф Каро. Кметовете на град Цфат Илхан Шохат и на Никопол Емил Бебенов подписаха договор за побратимяване.

Всяка година поне един евреин получава Нобелова награда. Ние сме измислили „Фейсбук”, „Гугъл” и процесора, отбеляза мимоходом главният равин. Израелският посланик Шуал Кемиса Раз пък пое ангажимент да се върне в Никопол с инвеститори, готови да вложат милионите си в региона.

„Българите също има с какво да се гордеем. Ние дадохме на света Джон Атанасов, а чрез него първия компютър. Дадохме и славянската азбука, която се превърна в писменост за голяма част от човечеството, каза на церемонията депутатът Румен Петков. Народният представител не скри, че е силно впечатлен от прагматизма на израелците.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай