Гласуваме как да променят фонтана на "Витошка"

Гласуваме как да променят фонтана на "Витошка" | StandartNews.com

София. Гражданите ще могат сами да изберат новия облик на фонтана на бул. "Витоша" в столицата, който не се хареса на хората и стана доста обсъждан през изминалата година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти.

„За моя радост не се обсъжда не ремонтираната част с калта и дупките, а се обсъждат нещата, които се правят, което е добре", каза още тя. И призна, че фонтанът изглежда недовършен, затова от Столична община са потърсили съвети от Националната художествена академия.

Студентите от НХА са създали 12 проекта за нов изглед на фонтана, които общината ще представи на гражданите и те ще имат думата за избора. „От днес в рамките на две седмици ще тече гласуване в сайта на Столична община, за да видим хората, които живеят тук какво ще харесат. След това ще преминем към работа по проектирането", каза още Фандъкова.

Столичният кмет изтъкна, че не е предвидила пари за промяната на обекта на "Витошка", за която настояха хората, но уточни, че реализацията на проектита няма да излезе скъпо. "Нека видим първо какво мислят гражданите. Като време до реализация мисля, че от лятото до есента можем да го направим. Стига наистина да има интерес", каза кметът на София.

„Аз мисля, че все още не са достатъчно фонтаните в София, защото тук няма голяма река, която да освежава хората. От миналата година започнахме реконструкцията на вече съществуващите фонтани. Миналата година довършихме фонтана в Южния парк. Вече се прави реконструкция на фонтана пред президентството и в парк „Оборище". Докторската градина ще бъде приключена всеки момент, но ако има забавяне ще има и санкции. Но по моя информация вече приключва, с изключение на водната част, но нейния срок за изпълнение е по-дълъг", коментира още Фандъкова.

Столична община е обявила процедура за избор на процедура за ремонтиране на останала част от бул. „Витошка". Работата по проекта трябва да започне до есента, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Всеки, който иска да гласува за новата визия на фонтана, може да го направи тук. 

Ето още от проектите на студентите от Националната художествена академия:


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай