ГЕРБ удържа на косъм Варна

Изгубиха вероятно 2 мандата, червените разширяват позиции по морето

ГЕРБ удържа на косъм Варна | StandartNews.com

Варна. ГЕРБ удържа на косъм Варна, но наказателният вот в столицата на протестите стопи разликата му с основния опонент БСП. Очаква се тя да се окаже само 1-2 мандата. Въпреки че е условен победител, от варненската листа с водач Лиляна Павлова ГЕРБ ще вкара 5 или 6 депутати при 8 в предишния парламент. Варна винаги е била анти-БСП, но в условията на тежка криза, протести и компроматна война, червените край морето със сигурност ще си осигурят 4 депутатски кресла в новия парламент.

До късно снощи основните партийни централи запазиха пълно мълчание, а и отказаха традиционните за всеки вот накрая пресконференции в Двореца на културата и спорта. Всички бяха в напрегнато очакване дали "България на гражданите" на Меглена Кунева ще надхвърли 4-процентната бариера и ще обърка схемите им. Хората на Волен Сидеров запазиха статуквото си отпреди 4 години и ще вкарат в парламента двама депутати от Варна, но се надяват и на трети. ДПС ще изстреля само 1 свой представител и това е Йордан Цонев. По непотвърдени данни фармацевтичният бос Веселин Марешки, ако беше прескочил в национален мащаб 4-процентната бариера, можеше да се окаже и втори в класацията във Варна. Той и партията му Либерален алианс са събрали много гласове в морската столица и вероятно и в града под тепетата, където бизнесменът менажира "Локо"-Пд. Всъщност всички партии край морето загряха за частичните кметски избори, които са на 30 юни, коментираха морските вълци.

След приключване на изборния ден се оказа, че малко над половината варненци с право на глас са отишли до урните. Избирателната активност бе 51,52% при 63,31% през 2009 година, когато беше юлско време и съвсем за плаж. Но сега повечето от местните подраниха като летовници и се изтегнаха на брега, вместо да висят пред урните.
Същото направиха и бургазлии, които предпочетоха да събират тен на плажа, вместо да отидат да гласуват. ГЕРБ се бетонира в Бургас с 6 мандата, показаха предварителните разпределения на гласовете. Изненадата за града са резултатите на БСП, които удвояват депутатите си.

През 2009 година те успяха да вземат едва 2 места в Народното събрание. Сега БСП най-вероятно ще има 4 депутати от морския град. "Атака" и ДПС грабват по два стола в парламента, като и при двете политически сили вторите места също "висят". ГЕРБ очаквано бетонира позициите си край морето и увеличи депутатите си с 1 в сравнение с миналите парламентарни избори. Според социолозите "Атака" най-вероятно ще остане с 1 човек в парламента заради фурора на НФСБ край морето. Прогнозните данни сочат, че за партията на Валери Симеонов са гласували около 20 000 души в Бургаска област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай