Географският знак става атракция в центъра на Сливен

Географският знак става атракция в центъра на Сливен  | StandartNews.com

Пирамида от аржентински гранит, чийто връх ще бъде от бронз, става атракция за малки и големи в Сливен. "На практика пирамидата представлява географски знак, който се поставя с чисто образователна цел", обяви хотелиерът Радостин Бозуков, който е и общински съветник под Сините камъни.

Той сам е финансирал начинанието, което до момента му струва над 8 хиляди лева. На всяка от четирите страни на пирамидата ще бъдат посочени съответно географската ширина, географската дължина, надморската височина на Сливен и точката на гравитация.

"Аз съм абсолютно убеден, че към географския знак ще има изключителен интерес от хора на различна възраст. Виждал съм подобни знаци в Мюнхен, Вашингтон, Белград и на много други места по света. Като собственик на четиризвезден хотел много гости ме питат затова къде точно се намира Сливен", обясни Бозуков.

Като съветник той е внесъл предложението в местния парламент и то е гласувано от съветниците. Решението е факт от 29 април тази година, обясниха от общинската администрация в Сливен.

"Общината не е дала и стотинка. Начинанието е изцяло мое като бях подпомаган и от приятели", каза общинският съветник.

Пирамидата е дело на известния скулптор и почетен гражданин на Сливен Николай Султанов. "Аржентинският гранит е дебел цели 7 сантиметра, но върхът на пирамидата е от бронз, защото камъкът се руши, а бронзът не", обясни Султанов.

Оказа се, че точката на гравитация на Сливен е изчислена от морски вълк. Това е бизнсеменът Петър Стоянов, който е завършил военноморско училище и в момента има фирма за водене на кораби, чието седалище в Сливен.

"Очаква се географският знак да бъде открит официално на 14 септември. Поканили сме ученици, учители и много други наши съграждани на откриването", каза Радостин Бозуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай