Генерал от Теракотената китайска армия в Търново

Статуята бе официално представена от кмета Даниел Панов

Генерал от Теракотената китайска армия в Търново | StandartNews.com

Реплика на генерал от Теракотената армия на първия китайски император Цин Шъхуан украси фоайето на кметството във Велико Търново. От сряда войнът в човешки ръст посреща посетителите на общината. Статуята е подарък от побратимения с Велико Търново град Сиан в Китай и в сряда беше официално представена от кмета на старата столица Даниел Панов в присъствието на културния аташе на Китай у нас. Войнът ще остане във фоайето един месец, за да могат жителите и гостите на града да разгледат изкусното произведение. След това статуята ще бъде предадена на Регионалния исторически музей.

"Фигурата на война е в естествени размери и е правена специално за Велико Търново. Този жест на Сиан е първият от поредицата културни събития, които предстои да организираме заедно и да си разменим", каза кметът Даниел Панов. През есента в старата столица ще пристигне и бизнес делегация заради намеренията на страната да направи сериозни инвестиции във Велико Търново.

Теракотената армия е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е известна още като осмото чудо на света. Глинените воини от Сиан са пазители на вечността. Те са лежали под земята повече от 2000 г., а през 1974 г. са били открити от фермер, докато копаел кладенец в земята. Армията се състои от 8101,5 воини. Половинката не е случайна, тази фигура е почит към един от воините, чието тяло е открито само наполовина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай