Гайди напълниха Гела

Гайди напълниха Гела | StandartNews.com

Смолян. Поройни дъждове, кал до колене, гайди, чевермета и песни. Така започна 12-ият международен гайдарски фестивал надсвирване над родопското село. По традиция на поляните всяка първа събота на август в местността Свети Илия се събират хиляди гости, туристи и любители на фолклора и емоциите под открито небе.

Надсвирването събра на сцената гайдари от различни възрасти, които се състезаваха в майсторлъка на музикалния мях, разделени в три възрастови групи. Тази година за изява на сцената се записаха над 35 изпълнители, като най-малкият участник беше 6-годишният Богдан Рангелов от Пловдив, който вече е известен с участието си в "България търси талант". Най-възрастният гайдар в групата на майсторите беше 69-годишният Костадин Червенков, също от града под тепетата.

За събора тази година местните майстори завъртяха над 50 чевермета, скарите димяха от ранни зори въпреки проливния дъжд, а по обяд на шишовете се завъртяха и пилета. Хората, облечени в дъждобрани, мокри и кални, бързо се ориентираха към шатрите със загряващи напитки. Съборът надсвирване започна с близо 8000 души, по обяд броят им достигна около 10 000, а до късния следобед по шосето към селото пълзяха стотици автомобили от всички краища на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай