Гърци се лекуват в минералните извори на Огняново

Гърци се лекуват в минералните извори на Огняново | StandartNews.com

Благоевград. Бум на гръцки туристи това лято отчитат хотелиери и стопани на къщи за гости в курорта Огняново. Стотици жители на южната ни съседка сменят морето с откритите минерални басейни в селището през последните години.

От средата на месец юни до края на септември почти всички места за нощувки са заети. Традиционно тук летуват нашенци, но тази година са много и гърците от област Драма, французи и руснаци също посещават селото, което е прочуто с множеството си минерални извори. 15 от тях вече се стопанисват от община Гърмен. Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство.

В курорта са изградени над 10 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки. Много от гостите признават, че се отказали от морето, за да бъдат на минерални бани тук. От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода. Лековитата вода дава поминък на местното население. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести.

„Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 15-20 лева, а в цената е включена и закуска. Затова гърците атакуват селището ни. Сред тях имаме редовни клиенти, които предпочитат нашия курорт пред морето", твърди хотелиерът Венцислав Шарков.

Той е направил дори оранжерия, в която растат екологично чисти домати, краставици, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. "Развитието на туризма е нашето бъдеще. Всеки трябва да е наясно с това. За много от нас хотелиерството е поминък от няколко години, а не тютюнджийството", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай