Гърци искат да възстановят ученически лагер над Гоце Делчев

Гърци искат да възстановят ученически лагер над Гоце Делчев | StandartNews.com

Благоевград. Занемареният ученически лагер в местността Попови ливади над Гоце Делчев да бъде възстановен и модернизиран. Инициативата е на представители на гръцката община Просочани.

"Те искат заедно с нашата община да подготвим проект по Трансгранично сътрудничество. Целта е тази база да се ползва от български и гръцки деца, които да отдъхват и се забавляват в красивата Пирин планина", заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Над 100 жители на гръцката община посетиха в неделя лагера и обиколиха цялата местност. Те са наследници на някогашните гръцки власи, които живеели в селище в района, но през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция.

„Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността Попови ливади. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква „Свети свети Петър и Павел". Това стана с помощта на Неврокопски митрополит Натанаил, който си отиде от този свят в края на миналата година. В неделя неговият наследник Серафим поздрави гръцките ни гости", каза още градоначалникът на Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай