Гърци и македонци празнуват Деня на труда в Първомай

Гърци и македонци празнуват Деня на труда в Първомай | StandartNews.com

Благоевград. Гости от Гърция и Македония празнуват Деня на труда - 1 май, в петричкото село Първомай. Десетки гърци и македонци уважиха празника на селището.

Навръх Международния ден на труда над 3000 души от община Петрич и съседните две държави атакуваха селото, за да се веселят заедно с местните жители. На сцената пред кметството още сутринта започнаха песните и танците на над 350 самодейци от региона. Малки и големи певци и музиканти показаха своя талант във фестивала за обработен и автентичен фолклор "Южен гердан".

„Селището ни празнува подобаващо 59-годишен юбилей, тъй като през 1955 г. с указ на Държавния съвет на НРБ то получава името си Първомай. Настроението е страхотно. Радостното е, че хиляди хора ни гостуват", сподели кметът на най-голямото село в община Петрич Методи Попов.

1 май е денят, в който в Първомай не се работи, твърдят местните хора. Иначе сме много работливи, снахи и зетьове избираме с конкурс, че да сме сигурни в трудолюбието им, допълват с усмивка селяните. Освен музиката и танците, не мина без хапване и пийване на корем, както прилича на всеки голям празник. През целия ден вървяха състезания по шахмат, волейбол, лека атлетика и спортна стрелба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай