Гърци и македонци идват на печени кестени в с. Брежани

Гърци и македонци идват на печени кестени в с. Брежани | StandartNews.com

Благоевград. Печени кестени, измайсторени от италианеца Мауро, който е зет в симитлийското село Брежани, ще хапнат нашенци, македонци и гърци на Четвъртия празник на кестена в селището, разкри кметът Благой Стефанов.

Чужденецът ще ги приготви на специална скара, която е донесъл от родината си. А вкуснотиите ще дегустират стотиците гости не само от страната, но и от Македония и Гърция. Кулинарни изкушения и атрактивна програма ще зарадва присъстващите. Местните хора се стягат за уникалното тържество, което ще е на 12 октомври.

И тази година посетителите ще бъдат очаровани от кулинарна изложба, която ще се обогати с автентични ястия от селището и региона. Брежанските баби ще подредят над 100 вида тестени гозби, няма да липсват и деликатесните манджи с кестени.

„Нашите са най-вкусни. Не е случайно, че дори в Петрич търговците слагат етикет на стоката си с надпис „брежански", твърди баба Катя. Тя ще приготви зелник бракадан и баб с „панталони" за трапезата.

Ще има и ревю на народни носии, които ще демонстрират красотата на облеклата от миналото. Няма да мине и без кукерски шествия. Маскираните мъже ще прогонят злото от Брежани и ще танцуват за мир и благоденствие. Накрая ще подарят кестени на гостите на фестивала. Празничната програма ще вдигне настроението на хората с много песни и музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай