Гърмен с модерно читалище по проект с Македония

Гърмен с модерно читалище по проект с Македония | StandartNews.com

Благоевград. Кинозалата в село Гърмен вече е ремонтирана и обновена по проект по трансгранично сътрудничество България – Македония. Партньор на нашата община е македонската Босилово.

Бюджетът на проекта „Устойчиво икономическо развитие чрез подобряване на социалната инфраструктура в трансграничния регион Гърмен – Босилово" е 304 410,25 евро. От тази сума за българската община са 167 700,16 евро.

Целта е изграждане на два модерни трансгранични центъра за развитие на творчеството, насочени към децата и младите хора в двете общини. направено е ново обзавеждане и обурудване на избрани помещения в Народно Читалище "Искра 1924 г.".

Инсталирана е отоплителна и осветителна инсталация на киносалона. Извършено е циклене, лакиране и боядисване на сцената, поставена е вътрешна изолация на сцената и на тавана над нея, подменени са седалките, както и дограмата на салона и на вратите. Обособени са и два къта за деца и младежи.

Единият ще бъде оборудван с кръгла или елипсовидна маса с 14 стола, ще се оформи приказно кътче с кукли на приказни герои и 6 стола тип "Барбарони", ще бъдат осигурени и 50 детски книжки. Вторият ще е на сцената на читалището в читалищния салон като за тук ще бъдат доставени завеси, 6 статива за рисуване и караоке система.

„Искаме с този проект да стимулираме и подкрепим социалното сближаване, да обединим идеи и млади хора от двете страни на границата, за да работят за устойчивото развитие на граничния регион", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай