Габровска сграда сама си прави ток

Габровска сграда сама си прави ток | StandartNews.com

Габрово. 13 етажна сграда в града на Рачо Ковача сама ще прави ток. Габровци ще могат да се похвалят че са първите които имат сграда с вертикални фотоволтаици.

Областният управител Мариян Костадинов подписа договор с фирма изпълнител за реализация на проект "Зелени инвестиции за енергийна ефективност на административната сграда" В нея преди години се е помещавал Научно техническият съюзна а сега там се намират почти всички държавни структури.  Проектът е с продължителност 8 месеца и  на стойност близо 1 млн. лв.

Соларните панели ще произвеждат 23 000 киловатчаса ток годишно. Те обикновено се поставят на покрива, но проектантското решение за тази сграда е по-интересно, още повече че панелите ще бъдат елегантен елемент на фасадата.  Те ще се монтират на определено разстояние от стената и ще действат на принципа на двойната фасада. През лятото ще намали нагряването на сградата и следователно ще намали разходите по климатизирането й. През зимата ефектът ще е обратният - сградата ще отдава по-малко топлина в атмосферата, което ще води до по-ниски разходи за отоплението й.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай