Габрово и Трявна се уреждат с ново сметище

Депото за отпадъци ще глътне близо 16 млн. лв.

Габрово и Трявна се уреждат с ново сметище | StandartNews.com

Габрово. След 10-годишно чакане Габрово и Трявна ще имат ново депо за отпадъци. Изграждането му трябва да приключи за 729 дни, каза кмета на Габрово Таня Христова при подписването на  договора  за строителство в рамките на проекта за регионална система за управление на отпадъците.

Изпълнител на строително-монтажните работи на депото за отпадъците е обединение "Еко Гео Димас". Сдружението се състои от софийското акционерно дружество "Геострой" с 60% участие, финландската фирма "Екокем - Палвелу" ООД и габровското "Димас" АД, които се включват с по 20% ресурс.

Стойността на договора е 15 970 745, 58 лева без ДДС. Проектът предвижда една година след откриване на депото свсички открити дефекти да бъдат премахнати съгласно условията на ФИДИК "Червена книга". 

Строителството включва реконструкция на клетката за депониране, изграждане на стопански двор, площадка за открито компостиране и за сепариране на отпадъци, мониторингови сондажи, поставяне на ограда и изграждане на зелен пояс. Новото депо ще бъде оборудвано със съоръжение за обезвреждане на депонийния газ, ще бъдат изградени площадкова и външна ВиК мрежа и електрозахранване, пътища за експлоатация и контрол.

Инвестицията ще обслужва общините Габрово и Трявна, като Община Габрово е водеща организация, а Община Трявна е партньор по проекта. Двете кметства създадоха "Регионално сдружение на общините Габрово и Трявна за управление на отпадъците в регион Габрово" в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията. Периодът на експлоатация на новоизграденото съоръжение е 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай