Гъби хранят стотици семейства в Гърмен

Гъби хранят стотици семейства в Гърмен | StandartNews.com

Благоевград. Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби. В последните години те атакуват Родопите и изкарват там по 2-3 месеца.

Най-активни в тази дейност са жителите на селата Рибново и Осиково. Преселението им от селищата в гората започна в началото на този месец. В местността „Вищерица", високо в планината, десетки гъбари опъват палатки, правят и дървени бараки. Много мъже и жени са напуснали родното си село Рибново, за да събират от сутрин до вечер гъби. Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. „Сега берат само манатарки и пачи крак. Но цените са ниски.

Само 5 лева дават за килограм манатарка, а едва 2,50 лева – за пачи крак. Разбира се, не пропускат да събират и различни билки, а през август е сезонът на боровинките. Гъбите са препитание за стотици семейства в община Гърмен", каза бившият кмет на село Рибново Мустафа Авдиков. Някои негови съселяни остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до средата на септември. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите привършват, хем става студено в гората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай