Филми за ски и сноуборд радват банскалии и туристи

Филми за ски и сноуборд радват банскалии и туристи | StandartNews.com

Банско. Зимно кино в курорта Банско ще е поредната атракция за банскалии и туристи. Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд" ще се проведе от 24 до 27 февруари в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град. Прожекциите започват в 18,00 часа. Зрителите ще видят едни от най-добрите ленти за белия спорт - олимпийски спускания, фрийрайд, бързи ски и смразяващи линии. Програмата включва и изключително ценните филми "Олимпийските звезди – филми за шампиони", съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино.

Филмът „Снежна афера" от 1972г. е с участието на Жан-Клод Кили - трикратен шампион (спускане, слалом и гигантски слалом) от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г. Той е с огромен принос в развитието на ски техниката. Не пропускайте и филма за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини. Любопитно е, че част от героите на филмите са били и в България като гости на международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест". Това са скиорът Густаво Тьони (гост 2007г.) във филма „Една стотна от секундата", чарованата сноубордистка Жералдин Фаснахт (гост 2013, 2014г.) във „Високият път на стръмните върхове" и рекордьорът по бързи ски Симоне Оригоне (гост 2013г.) в „Граница на скоростта".

Публиката ще разбере колко рискуват екстремните фрийрайдъри, докъде се простират възможностите на човека. Всеки в залата ще види прекрасни гледки от склоновете и върховете на Еверест, Денали, Андите, Аляска. Входът за всички е свободен. Организатори на събитието са Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай