Фандъкова: Трябва да се инвестира в доболничната помощ

Фандъкова: Трябва да се инвестира в доболничната помощ  | StandartNews.com

София. Доболничната помощ, за мен, е сферата, в която трябва да се инвестира. Тя означава и превенция и ранна диагностика, по-малко тежки заболявания. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която днес посети 12-то ДКЦ в столичния район „Люлин".

„В ДКЦ 12 в район "Люлин" работят повече от 120 специалисти, 20 джипита, 80 лекари специалисти и допълнително рехабилитатори. В този най-голям на територията на София квартал – „Люлин", в който живеят около 120 хил. души, може да се получава доболнична помощ", обясни Фандъкова, цитирана от "Фокус".

„Изразих притеснение от факта, че все още, въпреки обещанията на предишните министри, всъщност Спешната помощ в София работи с по-малко екипи отколкото щатът. В момента 18-20 са екипите на Спешна помощ, при щат за 30 екипи, а да не говорим за европейските стандарти, които изискват при минимална комплектовка – два пъти повече лекари", каза още столичният кмет.

Фандъкова изтъкна, че очаква помощ от новия здравен министър, който да предприеме бързи и спешни мерки и да се използват кабинетите в ДКЦ-та на София, голяма част от които стоят заключени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай