Фалшиви сигнали подлудяват телефон 112

Фалшиви сигнали подлудяват телефон 112 | StandartNews.com

Граждани питат къде да платят тока и кога ще спира водата

Бургас. Фалшиви сигнали подлудяват операторите на спешния телефон 112 в Бургас. Близо 30% от всички позвънявания са фалшиви, уточни шефът на службата в Бургас Наталия Николова, по повод деня на единния европейски номер. Най-много са обажданията от деца, които си търсели забавления и непрекъснато тероризирали операторите. Малките палавници любопитствали кой се обажда и какво работи или мълчали в слушалката.

Огромен е процентът и на сигналите, които нямат никаква връзка със спешния телефон. Всеки ден граждани звънели да питат къде да си платят тока или кога ще спира водата в квартала им. Според Закона за националната система 112 за нерегламентирани обаждания глобата е от 200 до хиляда лева, а за фалшиви санкцията скача от 2 до 5 хиляди лева. Ако след фалшивия сигнал е изпратен екип и е изгубено време, то глобата може да стигне от 10 до 20 хиляди лв.
"112 е телефон само за спешни повиквания и на него трябва да се обаждат само хора, които имат нужда от компетентността на службите за спешно реагиране - полиция, пожарна, спешна помощ, планинска и морска спасителни служби", заяви Наталия Николова.

През миналата година в Националната система в страната са приети над 5 млн. 325 хиляди повиквания, от които почти 2 млн. и сто хиляди са реални сигнали. Най-много с по 45% са случаите за спешна помощ и полицията. С 4% са скочили обажданията към полицията , с 6 към пожарната. Най- много са скочили към АПИ и спасителните служби. Броят на нерегламентираните повиквания в национален мащаб е почти 3 млн. и сто хиляди, което прави по над 8 500 на ден, каза още Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай