Европейски съд за събарянето на бараките във Варна

Европейски съд за събарянето на бараките във Варна | StandartNews.com

Европейският съд може да осъди отговорните лица за разрушаването на жилищата на ромите и разделянето на децата от родителите им в гетото "Максуда" във Варна.

Това мнение изрази председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев преб БНР.

"Стандартът на Европейския съд и на другите органи, които се занимават с тази работа, е ясен – да не се разделят семействата, да се осигури правото на жилище при положение обаче, че това е единственото жилище, и при положение, че са минали няколко години, в които те са живели и са създали общност. Тук не говорим за незаконно строителство изобщо", обясни той.

 твърди, че събарянето на ромски постройки в квартал "Максуда" не е свързано с предстоящия местен вот на 25-и октомври.

Заповедите за събаряне на 60 незаконни къщи в махалата са връчени още миналата година, обясни кметът на район "Младост" във Варна Христо Христов. Той допълни, че няма къде и че не е длъжен да настани обитателите им в други жилища.

"Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли? Те не са пожелали да получат общинско жилище. Има наредба за общинските жилища. Нито едно от тези семейства не се е категоризирало по надлежния ред. Тоест то не е поискало да бъде настанено в общинско жилище. Как да дадеш нещо на някой, който не го е поискал? За малките деца са осигурени места в няколко институции, така че тях няма да ги оставим> ясен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай