Епархийският хор от Враца се разпява за Сочи

Епархийският хор от Враца се разпява за Сочи | StandartNews.com

Епархийският хор от Враца се стяга за световните хорови игри в Сочи. Още от сега ангелослагните певци са започнали с репетициите за голямата сцена, на която ще излязат през юли. Траянополският епископ Киприян, който е и диригент на хора, вече е подготвил и репертоара за участието.

„За пръв път ще участваме в световен конкурс. Миналата година се завърнахме със сребърно и бронзово отличие от европейските хорови игри. Надяваме се и тази година да се представим на ниво", каза епископът.

В репертоара за световния конкурс в Сочи врачанските хористи са заложили на църковно-славянска музика, български фолклор и руска класика. На световните хорови игри ще се надпяват с участници от над 70 държави.

Преди да потеглят за най-големия черноморски център на Русия, хористите от Враца ще се включат в международния мъжки хоров конкурс „Георги Димитров" във Варна, който ще се проведе през май.

Представителният хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански" е създаден през 1987 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник по случай 250 години от рождението на българския светец - св. Софроний еп. Врачански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай