Елиф от Черноочене с отличие от литературния конкурс „Искри"

Елиф от Черноочене с отличие от литературния конкурс „Искри" | StandartNews.com

Разказа „Дао" на 16-годишната Eлиф Мехмед от село Черноочене е сред отличените творби в ХХХІІ Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри" по програма „Христо Ботев" на Българско национално радио.

В неделя Елиф беше сред гостите в директното предаване по програма „Христо Ботев", където слушателите на радиото имаха възможност да опознаят по-добре отличената чернооченка. Творбата й получи своята премиера в национален ефир.
„Дао" е разказ за духовете, за морето, за лудостта и любовта. „Хората, сред които живее баба, изпитват удоволствие от подпалването на черни котки." Така Елиф започва своя разказ, който ни разкрива любовта на една възрастна родопчанка – Дора, убила жестокия си съпруг. Тя се влюбва в морското чудовище Дао, който всъщност е човек , станал жертва на таен научен експеримент.

Елиф Мехмед сподели, че любовта към литературата е вдъхновена от учителките и по български език Станка Гунчева и Антоанета Пилева, които не напразно се гордеят с нея.
Припомняме, че през май 2014 г. Елиф Мехмед спечели втора награда в международен конкурс за български език. Тя взе отличието за есето си „Перфектен изследовател". В конкурса "Българският език – без граница и през граници" участваха 110 деца от България и от български училища в Гърция, Франция, Испания, Сърбия и САЩ.
„Искри" е най-старият и авторитетен конкурс у нас за деца до 16-годишна възраст, която се организира за 32 път. Всяка година през него преминават творби на деца, не само от България, а и на българчета, живеещи извън пределите на страната.
Конкурсът не фиксира определена тема и дава пълна свобода на участниците в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай