Елхово почете своите герои и духовни водачи

Елхово почете своите герои  и духовни водачи | StandartNews.com

В старозагорското селце откриха паметна плоча на загиналите във войните и отбелязаха 84-та годишнина на своето читалище
В Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, и ден след като отбелязахме 70 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма, малкото старзагорско селце сля в едно два свои празника.

В центъра на селото бе открита официално паметна плоча за загиналите във войните елховци. Костите на тези 31 герои почиват далеч от родния край – някъде по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Отечествената война. Сред загиналите са четирима братя - Миньо и Стефо Кармазови и Апостол и Жельо Синанови. Петима пък са дали живота си за родината като голобради юноши – на 17 и 18 години, вероятно като доброволци.

Паметната плоча върху фасадата на читалищния клуб е изградена изцяло с дарения на наследниците и съселяните на тези герои, което показва, че техният подвиг не е забравен. За официалната церемония на мегдана се събра буквално цялото село. Автентичен колорит на празника внесоха почетната рота на старозагорския клуб „Традиции" и градската духова музика.

В деня на славянските просветители по стар стил елховци отбелязаха и 84-годишна на своето възродено читалище, което носи името на братята Кирил и Методий. След демократичните промените тази съкровищница на духа затваря врати за известно време поради липса на сграда. С помощта на общината и местната земеделска кооперация и други дарители читалището вече има собствен дом с библиотека с над 2500 тома и просторен клуб.

Двойният празник на елховци, събрал емоциите на миналото, завърши с традиционното българско хоро на мегдана. Кметството и хората решиха единодушно всяка година на 11 май в Елхово да се провежда народен събор, а денят да бъде обявен за официален празник на селото.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай