Електронно гише на портовете бори бюрокрацията до 2015 г.

Електронно гише на портовете бори бюрокрацията до 2015 г. | StandartNews.com

Варна. Електронно единно гише на пристанищата у нас ще бъде изградено до 2015 г и ще създава по –добро и бързо обслужване на корабите, като преодолява административни пречки и бори бюрокрацията. Средствата ще бъдат осигурени по ОП"Транспорт" в следващия програмен период, съобщи зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Петър Киров. Той участва в започналия Международен конгрес „Син растеж в Черноморския регион „ в ВК „Ривиера" край Варна.

Електронното гише се въвежда по изискванията на Международната конвенция за търговското корабоплаване и ще дава пълна база данни за осъществяване граничния контрол, митниците, ветеринарно-санитарния и медицинския контрол на портовете.

Синята икономика може да се развива в много сектори-крайбрежен туризъм ,,енергия на приливите и отливите, извличане на минерали и полезни ресурси от морето за развитие на медицина и фармация, рибарство и аквакултури и др. Това се прави при единодействие на държавата, морския бизнес и клъстърните обединения. За Черморския регион могат да се приложат успешните стратегии за син растеж в Атлантика, Йонийско море, Балтийско и Средиземно море, каза Беате Гминдер, шеф на отдел „Морска политика към ЕК.

Перките на ветрогенератори могат да се вдигнат в морето, както се прави в Европа, а не като при нас- в чернозема на Добруджа, дадоха пример за син екологичен растеж специалисти. Международният конгрес за синята икономика се организира от Морския клъстър в България, в който участват 17 фирми и организации с 320 млн.лева годишен оборот за предходната година. В същото време стана ясно, че вместо да обединят усилия за развитие на синя икономика, Асоциацията на рибарите има свой паралелен форум в х."Адмирал" в Златните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай