Експедиция приключва с конференция в Симитли

Експедиция приключва с конференция в Симитли | StandartNews.com

Заключителна конференция на Експедиция "Симитлия - от древността до наши дни" събира студенти от България, Гърция и Македония в Симитли. Събитието ще се състои днес, а на проявата ще бъде поставен акцент за мястото на малките хора в историческото развитие на общината. Ще се дискутира и всекидневната битка за оцеляване, сякаш невидима - със страха, гнева, липсващото, недостигащото. Ще бъдат разгледани процесите, протичащи през вековете в община Симитли, развитието на региона в социално-политически, културeн и икономически аспект.

Ще бъдат наградени участниците в конкурса „1150 години православен български народ", организиран от ЮЗУ „Неофит Рилски" –Благоевград, като най- добрите фотоси ще бъдат представени пред аудиторията.

Ще се постави и формалният край на поредната студентска експедиция. цял месец август младежите разглеждаха храмове и манастири, крепости, паметници, тракийски и късноантични гробници, скални ансамбли, оброчища. Любознателните млади хора ще обобщят всичко, което видяха и откриха.

Участници в конференцията са бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Софийски университет "Св. Климент Охридски, Университетът в Сана и Македонският университет в Тесалоники, Гърция, както и ученици от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - град Симитли, Професионалната гимназия по икономика "Иван Илиев" - Благоевград, изследователи от Регионален исторически музей - Благоевград, граждани на областния център и Симитли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай