Ексхумираха тялото на първия починал от ракията в Якоруда

Ексхумираха тялото на първия починал от ракията в Якоруда | StandartNews.com

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград в Якоруда бе извършена ексхумация на тялото на първия починал от ракията-менте Вайдин Мисанков. Процедурата бе извършена в гробищния парк на града в сряда.

Преди началото й в 10,30 часа няколко полицаи отцепиха района. Съдебният патоанатом Яни Златин направи аутопсията на място, след като двама гробари изровиха тялото на 38-г. мъж. Вайдин Мисанков е имал рожден ден навръх Бъдни вечер, но на 25 декември се събрали с компания приятели да се черпят в дърводелския цех на бизнесмена Тайфи Мекльов, който е задържан и остава в ареста за разпространението на отровното питие.

Вайдин издъхна миналата събота, 26 декември, в двора на филиала на Спешен център в населеното място. Стигнал сам до сградата, но паднал пред входа й и изпаднал в кома. Малко по-късно починал. Близките му го погребали, без да се направи аутопсия на трупа. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Георги Мадолев поиска ексхумация, за да се установи точната причина за смъртта на младия мъж. Роднините му са категорични, че е загинал от алкохолно натравяне, тъй като на масата в стаята на дома му открили шише от 2 литра, в което имало около литър от алкохола.

Ден преди извършването на ексхумацията в Якоруда се върна от гурбет майката на Вайдин – Айше, която от години се грижи за възрастни хора в Италия. Тя помагала с пари на сина си, който нямал постоянна работа. Жената е в шок, на успокоителни е. „Загуби единствената си рожба. На гробищата бяхме само трима родственици на Вайдин. Лекарят взе проби и каза, че е починал от изпит метилов алкохол, както останалите четирима души. Мъката ни е огромна. Здраво и право момче си отиде от този свят по толкова нелеп начин. Виновните за този мор и смърт сред младите мъже трябва да си понесе наказанието", сподели чичото на починалия Мехмед Осман.

Установен е, че Мекльов на фаталната дата – 25 декември, извадил туба с 6 литра ракия и почерпил компанията. Всички изпили около 2 литра, а останалите 4 литра Мекльов дал на Младен Биков, с който направили бартер срещу един заек. Биков по-късно направил „свинска сватба", заклал прасето, и почерпил компанията. Така след два дни запой петима от двете компании починаха от отравяне с ракията, а други 8 се лекуват в реанимацията на благоевградската болница. Заради „черната" Коледа в Якоруда, по инициатива на джамийското настоятелство се събират пари за курбан. Кутията за дарения е в центъра на града, пари пускат и християни, и мюсюлмани.

Майката на друг починал млад мъж, чиято смърт не се разследва, поне засега, не може преживее загубата на сина си. 33-годишният Юсуф Мемчов издъхна на 21 декември. „Тайфи да не прехвърля вината на сина ми, че той не може стане от гроба и да се защити", В смъртния акт е посочена причина за смъртта на рожбата й – „аневризма". Лекар казал на Айше, че издъхнал от „болестта на президентския син".
Окръжна прокуратура – Благоевград обвини в продажба и разпространение на фалшивия алкохол 46-г. собственик на дърводелския цех Тайфи Мекльов. При гледане на мярката му във вторник той се опита да прехвърли вината на Юсуф Мемчов. Според Мекльов той донесъл преди време ракията в цеха. Но Мемчов е мъртъв и няма как да свидетелства, той починал на 21 декември. Хората в Якоруда говорят, че и той е жертва на ракията-менте, но смъртта на Юсуф не се разследва. На същата дата – 21 декември, е издъхнал и 40-г. Салих Енгяков от велинградското село Кръстава. За него якорудчани също смятат, че е жертва на отровното питие, макар като причина за смъртта му е да е посочена „инфаркт".

Според разследващи може да се разшири предметът на разследването, ако се съберат достатъчно данни и доказателства, че и други мъже са издъхнали след употреба на метилов алкохол. Тогава ще се поиска ексхумация и на техните тела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай