Дядо Кирил благослови "Черноморски лагер"

Дядо Кирил благослови "Черноморски лагер" | StandartNews.com

Варна. В Деня на Пушкин и Международния ден на руския език беше официално открит най-новият и последен обект на мега инвестиционния българо-руски проект – Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" - Черноморски лагер. Новият комплекс е за 600 деца ,голяма библиотека ,зали за кръжоци и творчество.Първата смяна от малчугани дойде в края на май и тя ще протече по темата „Черноморска перличка" - в СОК „Камчия" който е 100% собственост на правителството на Москва са вложени от началото на проекта в 2007 г до сега общо 120 млн. евро.

"Училище на бъдеще", както го наричат вече, е с капацитет 2000 легла и не е място само за традиционен туризъм, а е обществен, културен и образователен център на Русия. Това е най-големият проект на правителството на Москва на територията на България. За церемонията дойдоха зам-председателят на държавната Дума на Русия Людмила Ив. Швецова, министър и ръководител на Департамента по култура на Правителството на Москва Сергей Капков, а Варненският и Великопреславският митрополит Кирил благослови новия „Черноморски лагер".

По случай събитието вечерта на 6 юни, в новия Амфитеатър на комплекса, за 2000 зрители, ще се състои тържествен концерт, на който ще пеят 1000 московски деца-хористи, които почиват в СОК „Камчия" в творческата смяна „Москва пее", както и българските популярни изпълнители Грета Ганчева, Бисер Киров, с участието на ансамбъла на Нешка Робева, фолклорни формации и други.

СОК „Камчия" е стане домакин на кръгла маса „Славянската писменост и култура в ХХІ век", която е организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България" в партньорство с Представителството на Россотрудничество. Събитието е посветено на 1150-годишнина от Великоморавската мисия ва Светите братя Кирил и Методи.

Същия ден ще бъде и официалното честване на 25-та годишнина от втория българо-съветски космически полет с участието на космонавтите Виктор Савиных и дубльор-космонавта Красимир Стоянов. Специално за събитието СОК „Камчия" получи видеоприветствие от космонавтите от Международната космическа станция и филм за живота в Космоса, който те заснеха за децата в Камчия. Темата „Човек-Земя-Космос" е една от основните при работата с децата в СОК „Камчия". За изучаване и осмисляне на тази взаимовръзка с учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин" под ръководството на българския космонавт-изследовател Красимир Стоянов работи авиокосмически център с богата музейна експозиция и единственият в България цифров планетариум. Сред гостите на тържеството ще бъдат и космонавтът Георги Иванов, проф. Борис Бонев (БАН),авторът на космическата оранжерия доц. Таня Иванова (БАН) и други учени.

СОК „Камчия „ осигурява работа на 550 българи от община Аврен и от Варна, както и 300 руснаци ангажирани с целогодишното възпитание и образование на малчуганите от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай