Две села строят храмове в чест на свети Георги

Две села строят храмове в чест на свети Георги | StandartNews.com

Не спира строителството на храмове в община Симитли. Две села – Брежани и Полето, градят свети обители в чест на свети Георги. Затова навръх Гергьовден стотици миряни се събраха в тях, за да отбележат християнския празник. Жителите на Брежани напълниха новия параклис, чиято първа копка бе направена преди година. Постройката е готова, но вътре трябва да се измаже, изографиса и подреди с църковна утвар. Храмът е изграден на хълма над селището, а на Гергьовден за първи път в него бе отслужена литургия от отец Яне. Свещеникът направи водосвет в параклиса. Местните хора разказват, че на мястото, където е светата обител, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че в планинския масив се открояват ясно фигурите на кон и змей. „Това е знак, че свети Георги бди над селото ни", категорични са жителите.

Цяла година инициативният комитет, който бе създаден за градежа на параклиса, работи неуморно, за да може в него да влезе свещеник. Храмът в момента е карабина, но жителите на Брежани продължават усиления труд, за да бъде завършен напълно в най-скоро време.

След службата бе даден курбан за здраве. Около трапезите се събраха стотици, които са помагали и продължават да помагат за богоугодното дело. Храната и хлябът бяха осветени. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, също дойде да запали свещ в храма. Той обеща да продължава да помага с каквото може, за да се бъде завършен параклисът и пожела здраве и благоденствие на празнуващите.

Храмът в чест на светеца в село Полето също е в напреднал строеж. Стотици се събраха пред църквата за тържествен водосвет, който бе отслужена от отец Евгени. Всички запалиха свещ за здраве и бяха поръсени със светена вода на големия християнски празник. Няколко казана супа и традиционният за село Полето стар фасул с месо бяха приготвени и раздадени на миряните. Строежът на параклиса е финансиран от Георги Григоров - жител на Полето, който изпълнява заръката на баба Ванга да има храм с името на свети Георги. Преди година Георги се срещна с Неврокопския митрополит Серафим, който даде своето позволение параклисът да бъде направен в двора на църквата. Сега остава да бъде покрит и напълно завършен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай