Две седмици по-рано почва жътвата в Добричко

Два български сорта пшеница – кандидати за наградата „Златен клас” на Турция.

Две седмици по-рано почва жътвата в Добричко | StandartNews.com

Добрич. Тази година жътвата в сърцето на Добруджа ще започне две седмици по-рано. Още в края на юни комбайните ще влязат в полетата с пшеница, обяви доц. д-р Добринка Атанасова, селекционер в Добруджанския земеделски институт, който вчера проведе Ден на отворени врати. Тя добави, че причината за по-ранното зреене на зърното е сушата, като в полетата на института дъжд не е валял от началото на май, допълни тя. Това бе видно и в самите ниви, където на места почвата е пропукана от сушата.

Доц. Атанасова е категорична, че независимо от засушаването реколтата ще е много добра, като посевите не са засегнати от болести. В Добруджански земеделски институт очакват добив от 600-700 кг на декар, а прогнозата на специалистите за добива в Добруджа е между 500 и 550 кг от декар.

В рамките на открития ден гости на института бяха Кенан Мехмед търговски представител на турската фирма "Тарар Ун" и президентът на фирмата - Бирол Тарар. Те съобщиха пред журналисти, че два от сортовете пшеница, произведени в института край Генерал Тошево - Аглика и Ивета, са кандидати за спечелване на наградата на Турция „Златен клас", която ще бъде присъдена през 2015 година. Представителите на турската фирма споделиха, че си сътрудничат с Добруджански земеделски институт от 2008 г. като използват седем български сорта пшеница.

"Конкуренцията в Турция е голяма. Българските сортове се съревновават с френски, с италиански, унгарски и руски сортове. В Турция имаме над 500 семепроизводителни фирми. Нашата фирма, заедно с Добруджанския институт, сме в първата петица - заемаме второ или трето място. Българската пшеница е с много високо качество – издържа и на суша, и на студ. При поливни условия, от сорта Аглика може да се получат по 1 050 кг/декар", заяви Мехмед. Той добави, че поливните площи в южната съседка са 45-50 на сто от всички земеделски площи и прогнозира, че до 5 години във всички точки на Турция ще се сее българска пшеница от полетата на института край Генерал Тошево. Мехмед добави още, че според него храната на бъдещето на човечеството е нахутът и затова българският клон на фирмата ще предложи на специалистите в ДЗИ 2 сорта нахут за изпитване, като целта е страната ни да стане център за семепроизводство на нахут. В рамките на отворените врати институтът представи пред гостите си 45 сорта зърнени култури, от които 33 - обикновена зимна пшеница, 3 сорта твърда пшеница, 6 сорта тритикале и 3 сорта ечемик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай