Два пъти по-малко тютюнопроизводители се регистрират през 2014

Два пъти по-малко тютюнопроизводители се регистрират през 2014 | StandartNews.com

Кърджали. Над 4 440 тютюнопроизводители от седемте общини на област Кърджали са подали заявления за регистрация за 2013 г., а за тази година те са 2 800. Два пъти по-малкият брой на подадените заявления се дължи на изискването стопаните да представят документ за правно основание за собственост или за наем за нивите, които обработват.

„Земите в региона имат много наследници и трудно се наемат от стопани по договор, защото трябва да се издирят и да се подпишат всички", обясняват специалисти. Крайният срок вписване на земеделските производители, отглеждащи тютюн в регистъра бе до 15 май, но със заповед на министър Димитър Греков срокът бе удължен с още един месец до 16 юни.

Министерството на земеделието започна създаването на специален регистър на земеделските производители, отглеждащи тютюн, който трябва да обхване производството за 2013 и 2014 г. Целта на регистъра е да се събере информация за хората, които отглеждат тютюн, информация за засадените площи, сортовете, произведените и изкупени количества.

Така ще се придобие и яснота за основните купувачи на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай