Дунав мина 7 м, при Лом започнаха наблюдение

Дунав мина 7 м, при Лом започнаха наблюдение | StandartNews.com

Река Дунав мина 7 м и покачването на нивото и продължава, съобщиха от хидро-метеорологичната станция при Ново село. В началото на българския участък през последните 24 часа водният стоеж се е повишил с 43 см и вече е 688 см. При Видин нивото е 723 см, с 28 см повече от предишния ден. Най-високо е при Лом – 727 см. Реката носи сухи дървета и клони, повлечени от горното и течение.

Обявихме първо ниво на готовност за действия при наводнения, съобщи Красимир Христов, експерт по бедствия и аварии в общината в Лом. Наблюдаваме реката, обхождаме дигите и на река Лом, която при града се влива в Дунав.

Пуснахме в работа и две помпени станции, които изпомпват крайбрежната вода – в низината при село Орсоя и при Лом.

Ако нивото достигне 750 см, въвеждаме второ ниво на готовност, допълни Красимир Христов. При 850 см на кея на пристанището в Лом започва изграждане на временна дига. На това място реката първа залива порта, а след това тръгва към града. Все още сме далече от това състояние, твърди експертът.

През следващите дни нивото може да се повиши още. То зависи от притока на реките на сръбска територия. Заради валежи, те повишават нивото си, съобщават от западната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай