Дружество ще добива мрамор 35 години

Дружество ще добива мрамор 35 години | StandartNews.com

За срок от 35 години фирма „Илинденски мрамор" ООД ще добива скалнооблицовъчни материали – мрамори. Това реши правителството на свое заседание в сряда. Дружеството ще работи в находище „Илинденци", участък „Централен-1", разположено в землището на с. Илинденци, община Струмяни. За този срок се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2,4 млн. лв., като половината от тях ще бъдат превеждани на общината. За обезпечаване на производствената дейност дружеството предвижда да инвестира над 1,2 млн. лв.

«Фирмата е сред най-коректните, редовно си плаща концесионните такси. За нас това е сериозен приход в общинската хазна. Всяка година влизат по около 25 000 лева в общината от «Илинденци – Мрамор». Мраморът, който добиват, го продават и на вътрешния, и на външния пазар», каза кметът на община Струмяни Емил Илиев. Близо 30 са работните места, които осигурява дружеството, допълни общинският управник.

Преди седмица правителството разреши на фирма „Илинденци – Мрамор" АД да получи на концесия находище на мрамор „Галчово гнездо". Местността се намира на няколко километра над село Илинденци, община Струмяни. Дружеството ще добива материал в кариерата за срок от 25 години. За този период от време фирмата ще инвестира близо 700 хил. лв. Очакваните концесионни плащания са за над 1,5 млн. лв. (без ДДС), като половината от тях ще се превеждат по бюджета на община Струмяни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай