Домоуправители ще душат за такса „куче“

Домоуправители ще душат за такса „куче“  | StandartNews.com

Домоуправители от Враца ще съдействат на общината за събирането на такса „куче". Дълги години недобросъвестни стопани решават да заобиколят закона и пропускат да регистрират любимците си и да плащат годишната такса за тях. За да затегне каишката на разхайтените стопани местната управа решила да пусне в акцията за събиране на такси и домоуправителите в града.

От общината са разпратили писма до всички отговорници на жилищни кооперации в града, за да ги помолят за съдействие. Задачата им ще бъде да напомнят на всички живущи във входа, които имат кучета, че трябва да ги регистрират в „Центъра за административно обслужване на гражданите" в общината и да платят годишната такса. До края на март домоуправителите ще трябва да представят информация в местната управа за броя на отглежданите домашни любимци в етажната собственост и да ги впишат в домовите книги, наред с всички съкооператори.

Ако собствениците не регистрират домашния си любимец в срок ги очакват глоби между 50 и 250 лв., съгласно Наредбата на общината. Таксата за домашен любимец във Враца е в размер на 12 лв. Освободени от нея са собственици на кучета, използвани от БЧК, ловните, кастрираните и служебните в организациите на бюджетна издръжка, както и хората притежаващи кучета-водачи. Въпреки че са освободени от нея, те трябва да подадат декларация за притежаване на куче. Тези, които не са плащали таксите на регистрирания домашен любимец за предходни години, освен задължението да ги изплатят, подлежат и на санкции.

Глобите, предвидени по Наредбата, ако не се спази срокът за плащане, са от 50 до 250 лв. До момента в Регистъра за домашни любимци на Община Враца са вписани 915 кучета. От администрацията заявиха, че разчитат на гражданската позиция на домоуправителите, които трябва да спазват изискванията на Закона за управление на етажната собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай