Добрич протестира срещу цената на винетките

Добрич протестира срещу цената на винетките | StandartNews.com

Мащабен протест с десетки автомобили, подкрепен от превозвачи и мотористи срещу цената на винетките се проведе в Добрич. Масово хората недоволстват срещу новата цена, като казват, че парите, които искат да съберат ще отидат за магистрали и софийските улици и около столицата, а пътищата в страната и в Добрички регион ще продължават да са в окаяно състояние.

Превозвач бе сред протестиращите, като сподели, че само преди месец отново е сменял чисто нова гума, защото за пореден път се е спукала в дупка по пътя Добрич-Варна. Тактсиметров шофьор, който също участва в протеста подкрепи колегата си и добави, че в ужасно състояние е и пътя Добрич – Балчик, а за пътищата между по-малките населени места дори не може да се говори и според него за тях не бива да се иска винетка, защото нямат дори маркировка. Подкрепа заявиха и се включиха и група мотористи. Един от тях сподели, че в Румъния цената на винетката е 55 лв., а пътищата им са в пъти по-добри и добави, че не приема твърденията на управляващите, че не е вдигана цената с години, защото в страна като Швейцария цената на винетката не е увеличавана от 40 г.

Синтия Недялкова сподели, че това е поредния данък, който ще удари най-бедните. "Един дядо дори веднъж да дойде в месеца от село в града, трябва да има винетка. Каква е тази уравниловка, не е това социализъм, срамота. Нека се въведе тактса за магистралите, а това, което се взема като винетка, те ни го вземат и чрез акциза и данъци" - каза Недялкова. Друг от протестиращите представи следната проста сметка – ако един българин живее с 1000 лв. нормално, то това означава, че още 1000 лв. са му данъците, 200 лв. ДДС, още за акциз – горива, цигари, алкохол, т.е. ако един българин може да произведе 1000 лв., то чисти за него ще остават 500 лв. Нека ни се даде възможност да изкараме тези 2000 лв., казва добричлията.

За кратко протестиращите затвориха входно-изходната артерия от Добрич за Варна, като решиха, че градът масово ще се включи и в националния протест, планирана за края на другата седмица. Дотогава добруджанци ще подготвят декларация, която ще изпратят до управляващите, с която ще заявят категоричната си позиция против увеличението цените на винетните стикери. Илияна Кръстева сподели: „Специалисти казват, че за пътищата са нужни 1 млрд. лв. Правителството тегли 21 млрд. лв. заем. Ако бяха вложени 1 млрд. лв. в ремонта на пътищата, то тогава да ги изплатим с винетките, но така да плащаме високи цени на винетки за никакви пътища – не е редно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай