Девет общини бедстват, над 800 селища са без ток

Девет общини бедстват, над 800 селища са без ток | StandartNews.com

Девет общини са обявили бедствено положение до обяд в понеделник. Освен Смолян и Кърджали, това са Гълъбово, Велинград, Батак, Лъки, Якоруда, Сърница и Минерални бани. 800 селища се без ток. Това съобщи вътрешният министър в оставка Веселин Вучков, който заедно с шефа на пожарна безопасност и защита на населението дойдоха в Гълъбово, за да се запознаят на място с критичната ситуация около градската електрическа подстанция.

Придошлата река Съзлия е скъсала дигата на същото място, на което преля и през декември миналата година. Водата се е просмукала през изградената защитна дига около подстанцията и я наводнила. В неделя вечерта тя е била изключена, а част от Гълъбово и селата на изток са останали без ток. В ранния след обяд днес електроснабдяването бе възстановено след като бе включено в електросистемата на "Мини Марица-изток".

„Нямахме подходящо време, за да изградим по-професионално и по-добре дигата, призна кметът на Гълъбово кметът Николай Тонев. Стана ясно обаче, че обещаните 250 хил. лв. за строителните работи през миналата година още не са преведени от правителствената комисия, която оценява щетите от аварии и бедствия. „В момента тече съгласувателна процедура в Министерския съвет за възстановяване на непредвидените щети на общините и парите съвсем скоро ще бъдат преведени", увери главен комисар Николов. Той съобщи още, че се очаква в понеделник след обяд да започне операцията на ВВС за определяне по-точно авариите по електропреноснната мрежа. Хеликоптериите първо ще облетят Кърджалийска област, за Смолянско времето все още не позволява. Комисар Николов отхвърли съмненията, че някои язовири отново се изпускат неконтролирано и оттам преливат реките.

Министър Вучков съобщи още, че до часове спасителните екипи на пожарната и гражданска защита ще стигнат до откъснатите от света на хижа Смирненски 20-ина туристи. По молба на местните власти оперативният кризисен щаб съдейства за доставка на храна и лекарства в някои по-малки селища, с отрязани пътища до тях от преспите. Поетапно започва и възстановяването на клетките на мобилните оператори, включително и в Смолянско, спрели работа след изключване на електроснабдяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай