Деца играят под 30-метров кран

Деца играят под 30-метров кран | StandartNews.com

Велико Търново. Деца играят футбол под изоставен 30-метров кран в старата столица. Подемното съоръжение ул. „Георги Измирлиев" във Велико Търново е надвиснало опасно над спортна площадка, където ежедневно играят десетки деца, алармират от движение "Днес".

Кранът е безстопанствен от години, подпорите му са в окаяно състояние и въпреки предписание с двугодишна давност на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, не са взети мерки нито за демонтирането му, нито за обезопасяването му. Родители и представители на сдружението са изпратили писма до компетентните институции и до собственика на крана, да вземат спешни мерки за обезопасяване на съоръжението, заплашващо живота и здравето на децата.

От „Днес" настояват да се ограничи достъпът до спортната площадка и периметъра в близост до опасния кран със заповед от компетентните органи, докато съоръжението бъде премахнато. Сдружението апелира за бързи реакции, за да не се стига до трагични инциденти като този със загиналото дете, затиснато от стара футболна врата в двора на СОУ „Вела Благоева".

От община Велико Търново, многократно са извършени проверки на място във връзка с монтирано съоръжение кулукран ММ 3075, използвано във връзка с изпълнение на СМР на строителния обект. От септември 2010 г. до момента общината е направила всичко възможно за изясняване на случая, за демонтиране и премахване на съоръжението. След предприемането на абсолютно всички предвидени в закона възможни мерки от страна на кмета на Община Велико Търново той настоява Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор да упражни правомощията си и да изпълни задълженията си по обезопасяване или премахване на съоръжението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай