Десетки хапнаха курбан на връх в Пирин

Десетки хапнаха курбан на връх в Пирин | StandartNews.com

Десетки жители на село Делчево и техни гости от община Гоце Делчев вървяха повече от час в Пирин планина, за да стигнат до уникалния параклис „Свети Костадин" на едноименния връх в Пирин планина. Хората се събраха, за да почетат двойния празник – храмовия и Спасовден. Най-напред отец Николай отслужи света литургия, след което освети курбана. Местните хора дариха 4 агнета, за да приготвят вкусните гозби. Всички седнаха под дебелата сянка на вековните дървета в планината, за да хапнат и пийнат. Празникът им продължи през целия ден. „Уважиха ни доста гости. Все повече наши и чужди туристи се катерят дотук заради уникалния параклис. Преди 4 години го построихме с много доброволен труд и с наши спестявания. Помогнаха ни и дарители. Светата обител на връх Костадин се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев", сподели кметският наместник Иван Панайотов.

Параклисът бе осветен миналата година, но още не е напълно изографисан. Това лято ще бъдат довършени всички иконописи. Художник е Костадин Делчев, който е ветеринарен лекар в Берлин, но е роден в Делчево. Докторът се връща всяко лято за 2-3 седмици в родния си край. Но не за да отдъхва, а да работи всеки ден в светата обител.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там. Днес светата обител вече е туристическа атракция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай