Десетки деца атакуваха актьори за автографи

Възстановиха битка от римско време в Гоце Делчев

Десетки деца атакуваха актьори за автографи | StandartNews.com

Гоце Делчев. Младежи и деца с нетърпение изчакаха края на дискусията „Градът и ние", в която участваха четирима известни актьори Срещата бе част от фестивала „Културна мозайка „Неврокопски панаир 2013", на нея говориха Ивайло Захариев и Лилия Маравиля, познати от сериала „Под прикритие", Пламен Добрев и Валентин Владимиров от друга филмова поредица - „Етажна собственост".

Публиката в Гоце Делчев беше любопитна да научи накъде върви българското кино, какви ленти да очаква, съизмерват ли се нашите актьори с американските си колеги, как приемат популярността си, одобряват ли чалгата. В продължилата близо два часа дискусия гостите споделиха още за тръпката, която е за тях киното, за впечатленията си от младата публика и младите таланти, за трудните, но и за комичните моменти по време на снимки. Дълго след края на разговора и четиримата раздаваха автографи и се снимаха със своите почитатели.
Историята беше акцент в програмата на фестивала. Стотици жители и гости на Гоце Делчев се събраха в парка, за да видят историческата възстановка на създаването на древния град на победата – Никополис ад Нестум. Професионални актьори и местни самодейци пресъздадоха събитието. В първата му част прозвуча тържествена хвалебствена реч за император Траян на Плиний Млади при провъзгласяването му за Управител на източноримската провинция. Малко по-късно неврокопчани с интерес проследиха атрактивна битка при долината на р. Места между Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта. В сцената бяха показани характерни римски тактически строеве за атаки и отбрана. Тракийските воини нападнаха римляните и след няколко атаки към легиона траките отстъпиха победени.

Много бяха желаещите да се снимат с италийския легион и с тракийската кохорта, които минаха през улиците на града преди да се включат във възстановката. Проектът „Културна мозайка „Неврокопски панаир" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 430 825 лева, а продължителността му – 24 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай