Депо за отпадъци трови рибата край Ямбол

Депо за отпадъци трови рибата край Ямбол | StandartNews.com

Депо за отпадъци е вероятният замърсител на водите във водоем край Ямболското село Кабиле, където в началото на март изплува близо 2 тона мъртва риба. В най-близката до регионалното депо за отпадъци точка надпробно вземане е установено и превишение по показател "химична потребност от кислород". Вероятната причина за регистрираните превишения на изследваните показатели е в дефектирал участък от оборотната система за инфилтратни води на депото. Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора.

Резултатите от физико-химичния анализ показват превишения на изследваните показатели за азот, фосфор и електропроводимост. С цел възстановяване на нормалния експлотационен режим на съоръжението, РИОСВ Стара Загора, издаде предписание на кмета на община Ямбол да предприеме незабавни мерки за отстраняване на появилия се ефект, тъй като в момента обектът е в период на съобщаване на дефекти, се казва в съобщението на Регионалната инспекция.

Съобщението за измряла риба във водоем край село Кабиле разтревожи жителите на Ямбол, тъй като водоемът се намира на 400 м. от вододайната зона на града. Директорът на РЗИ Ямбол д-р Лилияна Генчева съобщи, че резултатите от пробите на вода във града, са във нормите.

Последната, четвърта водна проба, взета от напоителен канал в землището на селото, отчита и ниско съдържание на разтворен кислород, който в съчетание със слабия отток на водата, са причина за наблюдаваните умрели риби, обясниха от РИОСБ Стара Загора.

"Специалистите са на мнение, че на този етап не може да се установи дали проблемът е в старото депо за отпадъци или в новоизграденото, което функционира по-малко от два месеца. Проектът включваше освен изграждане на новото депо и рекултивация на старото". Това заяви пред "Стандарт" Димка Петкова, говорител на РИОСВ Стара Загора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай