Делян Добрев очерта приоритетите на кабинета за 2016 година

Делян Добрев очерта приоритетите на кабинета за 2016 година | StandartNews.com

Проучването и добивът на газ в Черно море, продължението на Националната програма за енергийна ефективност и решение на проблема с дефицита В НЕК, са приоритетите в сферата на енергетиката на кабинета Борисов 2 за 2016 година, които очерта ексенергийният министър от предишното правителство на Борисов и понастоящем шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

С направените промени през изминаващата 2015 година в енергетиката, реформите в сферата вече са извършени на 80 % , подчерта Добрев в Хасково. Той уточни, че благодарение на промените в законодателството през март и юни, създаването на Фонд Енергийна сигурност, в който се трансферират квотите от въглеродните емисии и се събира 5 % вноска от всички производители на електроенергия и благодарение на промените, с които се намали изкупуваното количество електроенергия от високоефективното комбинирано производство-топлофикациите, заводските централи и ВИ-тата се очаква Националната електрическа компания да отчете 100 млн. лв. излишък, с част от които ще се покрие натрупания тарифен дефицит от над 800 млн. лева.

Първото плащане от заработилия през декември Фонд към НЕК е било преди седмица, когато са били преведени 180 млн.лева.

В крайна сметка за последните 4 месеца НЕК излиза за първи път през последните пет години на печалба, посочи още енергийният експерт.

Към средата на март догодина се очаква и стартът на първия у нас сондаж за наличието на газ в Черно море в блок Хан Аспарух на френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол". Той ще е на над 5 000 м. дълбочина с 1000 м. воден стълб и ще приключи в рамките на 3-4 месеца. Прогнозите за крайния резултата са обнадеждаващи, предвид намереното находище в Черно море на румънска територия в близост, посочи още Добрев.

Договорът за започване на прочуването на наличия на газ и нефт в блок, „Селистар", в който сондажите ще прави Shell чрез своето дъщерно дружество Shell Exploration & Production Company Inc, ще бъде подписан всеки момент и дейностите също започват догодина, посочи още Добрев.

Той определи тази договорка като изключително успешна за страната ни предвид срива на цената на петрола през изминаващата година от 115 долара на около 37 долара в момента и отказът на много от компаниите от хиляди спечелени и дори платени лицензии, който са прекратили и свили инвестициите с над 23 млр. евро.

По третата приоритетна ос в енергетиката-програмата за енергийна ефективност на правителството, Добрев докладва, че към момента към Българската банка за развитие банка има подадени 1826 заявление. Това означава, че се е минало през всички процедури и парите за безплатното саниране на тези блокове вече са гарантирани. Като фаворит по програмата Добрев посочи като община отличник Бургас. Там има сключени и с подсигурено финансиране 196 договора, което е над 10 % от всички сключени в страната. На второ място е община Благоевград със 145 договора, а третото място на Столична община със 107 подадени заявления се оспорва от община Хасково със 74 заявления, но в последната седмица са изпратени още над 30 заявления.

Добрев припомни, че през следващата година в програмата вече ще могат да се включат и жилищни сгради над 3 апартамента и които са от тухли.Остава единственото изискването да са построени преди 2996 година строени. Общините трябва да бъдат много активни и да бързат, защото средства от 2 млр.лв. „С това темпа на подаване на заявления в Българската банка за развитие скоро ще се изчерпат", предупреди Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай