Дъжд удави Добричко, градушка съсипа посеви и градини

Дъжд удави Добричко, градушка съсипа посеви и градини | StandartNews.com

Добрич. Само от сряда вечерта до четвъртък на обяд над Добрич се изсипаха 30 л на кв. м по данни на местната метеостанция, като дежурният заяви, че средно за областта количеството на валежа за този период е между 15 и 30 л на кв. м.

Обилен дъжд е предизвикал преливането на канал в центъра на с. Батово, съобщи кметът на селото Христо Бъчваров, като образувалата се река затруднява движението по пътя Добрич - Албена, който минава през селото. Кметът добави, че има и наводнени дворове.

За пореден път заради валежите плажовете на Кранево са под вода, като буквално морето се е сляло с наводнените плажове, каза кметът на курортното селище Румен Николов. Хотели на първа линия и наематели на плажове извършват отводнявания със собствени сили.

В Добрич дъждът, завалял от сряда вечерта, не спира, като валежът ту се усилва, ту намалява и до обяд в четвъртък в Областния съвет за сигурност имаше подадени сигнали за наводнени къщи в близки до града села и дворове, но без сериозни щети.

Дъждовете са предизвикали наводнения на хотели на първа линия и в Албена.

От метеостанцията в Добрич заявиха, че количеството на валежите е около нормата, но впечатление прави, че през май падналият дъжд е бил почти два пъти повече от нормата, която е около 60 л/кв. м, а са регистрирани количества от 110 л/кв. м и прогнозата е за още валежи.

Лошото време и валежите докараха беди и за земеделските стопани. В последните дни над 50 заявления са постъпили в земеделската дирекция за нанесени щети, казва директорът Зия Халил. От района на община Тервел голяма част от заявленията са за унищожени посеви от градушки, като поражения имало и в село Карапелит в община Добричка, добавя Халил. Има нанесени щети и от наводнения, като според директора на ОД "Земеделие" - Добрич, нанесените поражения са за милиони, но това ще се уточни едва когато завършат огледите, които експертите от дирекцията правят. Освен ниви с рапица, пшеница и ечемик имаме нанесени поражения и по пролетници - слънчоглед и царевица, както и на градини с овошки и зеленчуци. Обезщетение обаче се предвижда само за зърнопроизводителите, а за плодове и зеленчуци такова не се полага, добавя Зия Халил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай