Държат в ареста варненец до екстрадицията му в САЩ

Държат в ареста варненец до екстрадицията му в САЩ  | StandartNews.com

Варна. До приключване на производството по екстрадиция в САЩ, Варненският окръжен съд взе решение за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на българския гражданин Ваньо Минков, разследван в САЩ за престъпления по интернет.

Компетентните американски власти искат предаването на 31-годишния варненец, за да осъществят наказателно преследване за няколко „заговора" по компютърен път. Минков беше задържан временно под стража за 60 дни, а този срок е изтекъл във вечерните часове на 4 август. Прокуратурата е определила 72-часово задържане, но за да бъде осигурено присъствието на Минков на производството по екстрадицията, е необходимо определянето на постоянна мярка за неотклонение, което е в правомощията на съда.

Във Варненския съд вече са получени официални документи от САЩ - Нота № 183 на Посолството на страната и придружаващи нотата документи, сред които е и нотариално заверен обвинителен акт от 9 април, тази година от разширен състав на федерални съдебни заседатели, в който се посочват няколко престъпления, наказуеми с "лишаване от свобода" от 10 до 30 години. Посочените престъпления - заговор за измама на Правителството на САЩ в нарушение на посочен член на Федералния кодекс, заговор за извършване кражба на чужда идентичност(кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път, са посочени в Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година.

Сред придружаващите документи са още валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и други документи. Всички те бяха предявени на Ваньо Минков.

Според съдът, ако е с по-лека мярка за неотклонение, Минков може да се опита да заличи свои действия във виртуалното пространство. Магистратите не споделиха аргументите на защитата, че Минков е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие. Наказанията, предвидени за този род престъпна дейност се наказват тежко в САЩ - със затвор до 30 години и това може да мотивира българина да се опита да избегне наказателното преследванеаргументира се ВОС и определи, че до приключване на производството по екстрадицията, което ще бъде насрочено през следващите 7 дни, задържаният ще остане постоянно в ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай