Данъчните по морето с униформи

Данъчните по морето с униформи | StandartNews.com

Данъчните по морето вече ходят на проверки, облечени с униформи. Новата визуална идентичност бе демонстрирана за първи път по време на акцията в Слънчев бряг във връзка с изискването от 21 юли търговците и институциите да заменят билетите с касови бележки. Екипите на приходното ведомство ще обикалят този сезон облечени в сини тениски с логото на Агенцията.

„Това е вид превантивен контрол, желанието е бизнесът да работи спокойно в пика на сезона, но същевременно да се знае, че НАП следи отблизо за оборотите и за спазването на данъчно-осигурителното законодателство", коментира новата визия и.д. директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева. По плажовете, включително и на най-големия ни черноморски курорт „Слънчев бряг", всички концесионери са регистрирали фискални устройства, които издават за шезлонгите и чадърите касови бележки, установиха данъчните. Те припомнят, че за липсата на касов апарат или неизградена дистанционна връзка с НАП глобата е от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

За неиздаването на касов бон пък фирмата може да отнесе акт между 500 и 2 000 лева. За подобни нарушения вече са глобени фирми, предлагащи атракции като батут, джетове и водни разходки. От НАП призовават туристите да изискват касова бележка и по този начин да подпомогнат контрола.

"Целта на проверките е ясна – оборотите на светло и заплащане в пълен размер на дължимите данъци и осигуровки", коментираха данъчните. При някои от проверките инспекторите копират и информация от компютърните системи на търговските обекти и я съпоставят с данните от фискалните устройства. При значителни разминавания следва назначаване на ревизия. Във фокуса на данъчните са и складовете на едро, супермаркетите, питейните заведения, както и дискотеките. През месец юни по Южното Черноморие са извършени 370 проверки, съставени са 68 акта, като всеки втори е за неиздаване на касова бележка.

Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави единствено в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, а също и при продажбата на билети, фишове и талони за участие в хазартни игри, напомниха още от НАП Бургас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай