Данъчни работят нощем

Данъчни работят нощем | StandartNews.com

За да стартира нормално данъчната кампания и бъдат изчислени местните налози служителите от общинската данъчна администрация са работили през нощта срещу 27 януари, за да направят облагането по партидите на данъчно задължените лица, за което благодарност им изказа зам.-кметът по финанси Елка Димова. Тя съобщи още, че в момента общината е в процес на проучване, за да бъде избрана фирма, която да достави до всеки един физически и юридически субект писмото със задълженията към местния бюджет.

Различното, което тази година ще бъде включено в информацията е, че в тези известия освен информация за дължимите налози за годината, ще има и информация за всички задължения на физическото или юридическо лице, неплатени до момента, каза още Димова. В писмата ще присъстват и неплатени такси и данъци към общината, чийто давностен срок е изтекъл, защото няма подадено искане от длъжника за погасяване по давност, поясни още финансистът. Тя припомни още, че в първия ден на февруари изтича срокът за деклариране на дейности, облагани с патентен данък. До 29 януари в дирекцията Местни данъци и такси в Добрич са приети 533 декларации и е начислен патентен данък в размер на 128 072 лв., от които са платени 32 983 лв. В сравнение със същия период на 2015 година, приходите от патентен данък продължават трайната тенденция на намаление.

Подадените декларации през 2015 година са били 595 броя, начисления патентен данък е бил в размер на 138 727 лв., от които са били платени 40 422 лв. Подадените декларации през 2016 година са с 10.43 на сто по-малко, начисления патентен данък е 7,69 на сто по-малко и платения е с 18.41 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година. И през настоящата година, както и през предходната, най-голям брой дейности са декларирани в дейност „Търговия на дребно до 100 кв.м" – 381бр., следвани от „Бръснаро – фризьорски услуги, ветеринаро - фризьорски услуги" – 36бр., „Шивашки, кожарски, кожухарски и плетачни услуги" и „Питейни заведения – 1-2 звезди" по 17 дейности. Увеличение има само при декларираните дейности от „Заведения за бързо обслужване – 1 – 2 звезди" – 13, при декларирани през цялата 2015 година 9 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай