Дама отвя мъжете на кушия в село Бачево

Дама отвя мъжете на кушия в село Бачево | StandartNews.com

Благоевград. 24-годишната Надя Попова засрами мъжете и ги победи на кушията между елитните жребци на трите конни бази в разложкото село Бачево. Тодоровден е най-големият празник в селището, а четироногото е в герба на населеното място.

 

Младата дама имаше двоен повод да празнува в събота - за Международния ден на жената и за победата си в състезанието. Гимназистът Илиян Страхилов от Бачево пък зае първото място при надбягването на селската кушия, в която участваха много девойки и жени наред с младежите и мъжете. В тази надпревара се пуснаха десетки стопани на коне от община Разлог. Зрители на атрактивните гонки станаха над 4000 души. Дойдоха и стотици чужди туристи от съседния курорт Банско, които не спряха да снимат с фотоапарати, видеокамери и мобилни телефони красивите животни и жокеите върху гърбовете им. Много емоции предизвика и тегленето на каруци, пълни с дървени трупи. В леката категория, до 450 кг, победител стана конят на Славчо Радев. В средна категория, до 550 кг, пръв е конят на Николай Заваринов, а в тежка категория, над 550 кг, първото място грабна Иван Петров със своето четириного.

 

„Най-важното е, че се получи истински празник. Денят продължава с песни и танци. Всички първи места бяха спечелени от жители на нашето село. Първенците получиха по 100 лева, купа, медал и грамота, вторите взеха по 60 лева, а третите – по 40 лева", сподели кметицата на Бачево Соня Кулинчева. Официалният празник на населеното място стартира с водосвет, всички коне и ездачи бяха поръсени със светена вода. Жени в народни носии захраниха животните с хляб, царевица, сол, захар, за да е здрава и богата годината, както и с чесън - против уроки. Младите снахи се поклониха на своите свекърви, осветени бяха питки хляб във формите на кон и подкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай