Чужденци стават кукери в село Крупник

Чужденци стават кукери в село Крупник | StandartNews.com

Благоевград. В началото на месец декември земята в симитлийското село Крупник започва да се люлее - не от земетресение, а от кукерските игри на маскираните стотици мъже. Но не само тогава може да видите облечени в кожи кукери.

За чуждите туристи една от най-големите атракции е да се превърнат в страшни кукери в някое от селищата в община Симитли. Гости от съседните ни страни, както и от Западна Европа с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от местните хора. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци, защото тук тази традиция е жива и да си кукер е призвание, твърдят жителите на село Крупник. Разбира се, че мераклиите да облекат тези костюми си плащат наем за услугата. Но тръпката и за тях е огромна. Дори вече има сключени сделки и се продадоха няколко кукерски костюма на богати чужденци, които броиха по 7000 - 8000 лева за новите си придобивки, хвалят се кукерите в Крупник. Конкуренция на чуждите клиенти са банскалии, които всяка година идват от курорта, за да се уредят с качествени кожени премени.

„Някои от тях вадят и по 10 000 лева за кожи, чиято дължина на косъма е над 70 сантиметра. Истината е, че се припечелва и от отдаването под наем на костюми на чужденците. Те се снимат с тях, щракат с фотоапарати, ползват и видеокамери, за да увековечат себе си в кукерски костюми", споделят мъжете в село Крупник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай