Чудотворна икона води туристи в Якоруда

Чудотворна икона води туристи в Якоруда | StandartNews.com

Миряни се молят за изцеление на свети Георги

Жители и гости на Якоруда се молят за изцеление и здраве пред чудотворна икона на свети Георги. Все повече миряни от цялата страна и от чужбина бият път до планинския град, за да търсят упование в битката им с някоя болест и надежда за по-добър живот.

Иконата на светеца се съхранява в катедралната църква „Св. св. Кирил и Методий". „Тя е много ценна, взели сме мерки за нейното опазване от крадци. Най-важното е хората да вярват искрено и тогава наистина може да се случат чудеса", твърдят свещеници от Неврокопска епархия. Сред честите посетители на храма в Якоруда са гърците. Идват и доста мюсюлмани, които правят дарения на църквата, след като молитвите пред иконата са им донесли лек и облекчение на болката. Свети Георги помага на всеки, независимо от религията му, стига да има вяра в сърцето си, казват служители на светата обител.
Чужденци пристигат всяка година на Гергьовден за празничното литийно шествие, което тръгва от църквата „Св. св. Кирил и Методий" и стига до храма „Свети Георги Победоносец". Най-отпред се носи иконата на светеца, която се пази тук от 1863 година.

В празничния ден всички се докосват до чудотворната икона. Църквата „Свети Георги Победоносец" бе построена преди няколко години върху основите на древен храм. Той е бил запален от еничарски корпус през 1666 година, а свещениците са били избити. Част от основите са запазени, както и старите кръстове. При строителството работниците се натъкнали на християнски гробове и човешки кости. В църквата има костница с тленните останки на свещениците, които са загинали за християнството. „Непрекъснато се увеличават посетителите на града ни, които идват заради иконата на свети Георги. Много са случаите, в които хората намират изцеление и се връщат да правят дарения в знак на благодарност", казва Ваня Гатдерова, която е църковен настоятел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай