Червен сняг шашна русенци (СНИМКИ)

Червен сняг шашна русенци (СНИМКИ) | StandartNews.com

Причината се оказа хранителния режим на птици

Червен сняг озадачи местните хора в Русе. Явлението обаче не се дължи на природна аномалия, а на големи ята птици и на храната им през зимата. "Даже се притеснихме какво е, да не би да е от дърветата, но не е от дървета... После мислехме, че от пиратки, но не сме чули нищо. Аз за първи път виждам в Русе такова нещо, такъв цвят", споделя Ивайло Минев пред bTV.

Сигнали за необичайното явление са били подадени на тел. 112. Имало е съмнения, че може да става дума за пръскане с химикали. Обяснението се оказва много по-просто.

"Няма нищо опасно в случая, става дума за крайния продукт от храненето на едни видове птици, които в момента са се събрали на големи ята в нашия град. Това са дроздове, хвойнови дроздове...", обяснява орнитологът Венцеслав Петков.

През зимата птиците се групират на ята от стотина и търсят храна от дърветата. В случая са похапнали добре от храста копривка.

"Нейният плод е един черничък, малък, става за ядене дори и от хората. След неговата преработка, се вижда този червен цвят", обяснява орнитологът.

Все пак специалистите съветват да не се пипа червеният сняг, тъй като птичите екскременти съдържат вредни бактерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай