Черешите с паспорти и вечерен час

Черешите с паспорти и вечерен час | StandartNews.com

Кюстендил. Кюстендилските череши ще излизат от градините само с тескерета. Всеки килограм трябва да има паспорт от производителя. С документа ще се доказва кой е собственик на плантацията или неин намател. Мярката цели да се спрат кражбите от масивите. Преди години ромски орди атакуваха градините и обираха реколтата, след което нощно време я издаваха в пунктовете. Нито полиция, нито стопаните успяваха да се справят с набезите, а преди време дори се стигна до убийство на пазач в частен масив.

Заради мерки за сигурност се въвежда и вечерен час за черешите. Те ще се изкупуват от 09.00 часа до 22.00 часа. Берачите пък могат да работят в градините не по-късно от 20 часа и трябва да се прибират още преди свечеряване.

Изкупвачите пък ще бъдат допускани да наемат пунктове само срещу представено актуално състояние на фирмата си. За 1 квадратен метър площ ще се заплаща по 15,20 лева за месец. И тази година остава изискването копие от издаденото разрешително да бъде поставено на видно място в изкупвателния пункт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай