Частна фирма надписвала в европроект за квалификация на чиновници

Областната управа в Разград няма да плати декларираните от изпълнителя суми

Частна фирма надписвала в европроект за квалификация на чиновници | StandartNews.com

Разград. Частна компания, спечелила конкурса за обществена поръчка по европроект в Разград, е надписвала сметките за извършени разходи. Софийската фирма "Персонал консулт" е трябвало да организира пътуванията на 15 служители от областната администрация в града до Франция и Италия, където през март и април тази година българските чиновници отишли да почерпят опит от европейските си колеги. Квалификационният обмен е бил в рамките на проекта "Европейски уроци", финасиран с пари по ОП "Административен капацитет" на ЕС, съобщи ръководителят му Ангел Такев, шеф на дирекция в областната управа в Разград.

В рамките на договорения с ЕК бюджет по проекта от 369 хил лв. на изпълнителя зает с логистиката се полагали 61 хил лв. Фирмата "Персонал консулт" спечелила поръчката с оферта от 50 хил. лв. и така елиминирала конкурентите си в конкурса. При представянето и на фактурите за извършени разходи обаче станало ясно, че изпълнителят е калкулирал 60% от предвидените за дейности пари като печалба за себе си и в действителност са направени плащания само за 24 хил. лв.

Чиновниците летели до Италия и Франция с нискотарифни самолетни билети, а получили сметка за авиотранспорт, все едно са ползвали бизнескласа на големите компании. Разходите по престоя в чужбина също били минимизирани, но пристигнали фактури за цялата предвидена в проекта сума.

"Няма да платим пари, за дейности, които са надписани в пъти над действителните разходи", предупреди Ангел Такев. Той вече е уведомил управляващия орган, че проектът няма да бъде изпълнен в рамките на предвидените 369 хил. лв, като очакваното изпълнение ще бъде не по-високо от 175 хил.лв. Компанията, уличена в недобросъвестност е предупредена за решението на управленския екип, но засега отказва коментар по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай